08 Eylül 2009

Fashion days ve Fashionable ...

Yeni bir moda etkinliği "Fashionable " geliyor..

Etkinlik kapsamında Nihat odabaşı ile fotoğraf çalışması gerçekleştiren Bar Rafaelli 23-24 ekim tarinde İstanbul ' da olacak .
Yakın geçmişi şöyle bir hatırlayacak olursak ; Geçtiğimiz ay Türkiye de ilk kez gerçekleştirilen moda etkinliği İstanbul Fashion Days ' i 4 günde 10 bin kişi ziyaret etti . Toplam 19 defile düzenlendi . 100 ’ ün üzerinde yerli yabancı manken görev aldı . Organizasyonda 70 gönüllü çalışan vardı . 11 tasarımcı , 13 marka toplam 24 stand kuruldu . 100 ’ ün üzerinde yabancı basın defileleri takip etti . 2 milyon dolarlık ekonomik değer yaratıldı . Her türlü organizasyon eksikliğine rağmen çaba sarfedildiği aşikardı . Ancak İstanbul Fashion Days ' i bazı markalar "Kendimiz çalıp kendimiz oynadık" şeklinde eleştirerek 23 Ekim'de 'uluslararası nitelikte yeni bir moda etkinliği düzenlenmesine karar verdiler . Ardından 27-29 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Istanbul Fashion Days ' in yankıları devam ederken alternatif bir organizasyon yapılacağı öğrenildi . Bu yeni organizasyonu , “Fashionable İstanbul” adıyla 23-24 Ekim tarihleri arasında dünyanın en büyük moda organizasyon ve modellik ajanslarından biri olan IMG Entertainment gerçekleştirecek .
Moda sektöründe Bar Rafaeli, Gisele Bundchen, Kate Moss, Heidi Klum ve sinema alanında Drew Barrymore, Mischa Barton, Liv Tyler gibi ünlü isimlerle çalışan IMG , organizasyonlarıyla moda alanında çok önemli bir platform oluşturuyor . IMG , stratejik ortağı B&P ile Milano ve Berlin Moda Haftası gibi organizasyonları yapıyor .
IMG'nin ekimdeki bu organizasyonu , geçtiğimiz ay düzenlenen Istanbul Fashion Days ile anlaşma sağlayamadığı için düzenlemeye karar verdiği öğrenildi .
Istanbul Fashion Days ' de sadece Türk tekstil ve moda sektörünün önde gelen temsilcilerinin bulunması , bu etkinliğin "ulusal" kalmasına yol açtığını belirten sektör yetkilileri , dünyaca ünlü modacıları Türkiye'ye getirecek Fashionable İstanbul ' un , uluslararası anlamda daha önemli ve etkin olacağını savunuyorlar . Fashionable İstanbul ' u İtalya merkezli Baykam & RBM ile gerçekleştirecek olan IMG'nin ekimde yapılacak organizasyonu Cavalli defilesiyle açacağı belirtiliyor . Valentino ' nun da katılacağı ve Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenecek etkinliklere ünlü aktrist Elizabeth Hurley 'i n ve model Bar Rafaelli ' nin gelmesi bekleniyor . Ayrıca etkinlikte yer alacak tek Türk ' ün ise ünlü modacı Hüseyin Çağlayan olacağı belirtiliyor .
İtalya merkezli Baykam' ın , Gucci, Dolce&Gabbana , Prada , Roberto Cavalli , Ermenegildo Zegna , Salvatore Ferragamo , Giorgio Armani ve Calvin Klein'ın da yer aldığı markalara hizmet veren bir şirket olduğu biliniyor .
İki moda etkinliği olmasına tepki gösteren IFD Çalışma Komitesi Başkanı İsmail Kutlu: “Moda etkinliklerinin yerli markalar olmadan başarısı mümkün değil , bizim amacımız kendi tasarımcılarımızı dünya moda arenasına sunmaktı . Satın almacı sayısı çok iyiydi , 22 bin 500 ziyaretçi katıldı . IMG ile ortak hareket konuşuldu . Bütçeler uymadı, ünlü markaların eski koleksiyonlarını sergilemenin bir anlamı yok . Amacımız Türkiye ' nin fasoncu olmadığını göstermek . Kendimizi kullandırtmak istemedik . Dünyanın başka hiçbir yerinde iki moda etkinliği yok .” şeklinde görüş belitti .
Ulusal bazda önemliydi diyen Süleyman Orakçıoğlu ise (Orka Group) “İstanbul Fashion Days , ulusal bazda çok önemli bir etkinlikti . Ama bunu da ulusal ve uluslararası diye ayırmak lazım . Uluslararası anlamda bu işi yapmak istiyorsak, bu işi kurallarına göre oynamak gerekiyor. Dünyadaki birtakım profesyonel anlamda yapılan organizasyonları yok saymamak gerekir . Bunlarla stratejik işbirliği yapmak önemli. Stratejik işbirliğini yaparken bu danışmanlık da olabilir organizasyon anlamında da olabilir . Önemli olan buradaki organizasyonların moda profesyonelleri için bir çekim merkezi olması . Bu profesyonellerle işbirliğiyle network'lerini kendi portföyümüze katmalıyız . Bu birikim kolay elde edilmiyor . Ne kadar çok moda organizasyonu olursa o kadar çok ses getirir.” şeklinde konuştu .
Yeni organizasyonu merakla bekliyoruz .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınızı bekliyorum